Quantcast
Channel: Staffanstorp » Boende
Viewing all 302 articles
Browse latest View live

Har du provat Matsvinnskollen?

$
0
0

Mat i soporna Foto:Lisbeth Svensson

Visste du att i Sverige slänger vi 28 kg mat i soporna och 26 kg mat hälls ut i slasken per person och år? På Livsmedelsverkets webbplats kan du få svar på hur mycket mat varje person slänger. Testa dig själv och se hur mycket mat ditt hushåll slänger.

Läs mer på livsmedelsverkets webbplats >>

Gå direkt till matsvinnstestet >>

 


Nu är det dags igen för Farligt Avfall-bilen i Hjärup

$
0
0

Farligt Avfall-bilen Foto:SYSAV

Tisdagen den 30 september mellan klockan 18-19 kommer Farligt Avfall-bilen till P-platsen på Banvallsvägen/Lars väg i Hjärup.

Farligt-Avfall-bilen är en specialutrustad lastbil med chaufför och en kemist. Här är det möjligt att lämna farligt avfall samt mindre el- och elektronikprodukter från hushållen, maxstorlek är en mikrovågsugn.

Hushållens farliga avfall lämnas kostnadsfritt. Självklart går det även bra att lämna det på återvinningscentralen i Staffanstorp.
Insamlingen omfattar inte verksamheter.

Farligt Avfall-bilen tar bland annat emot:

Sprayflaskor. småbatterier, bekämpningsmedel klass 3, bilbatterier, kemikalier, färg-, lack- och limrester, ljuskällor, lösnings- och rengöringsmedel, spillolja och elavfall upp till mikrovågsugns storlek.

Vi påminner dig via sms! Anmäl dig till vår sms-tjänst så får du en kostnadsfri påminnelse när Farligt Avfall-bilen kommer till din kommun.

Skicka ett SMS med texten sysavstaffanstorp till 71350.

För mer information kontakta SYSAV 040-6351800 och läs vår information om farligt avfall.

 

Hjärup växer och utvecklas

$
0
0

Hjärup NO Sammanställning 2014

Nyligen invigdes den nya toppmoderna fotbollsanläggningen Uppåkravallen med nytt klubbhus för Uppåkra IF, två nya konstgräsplaner och en ny A-plan i gräs. Strax efter årsskiftet planeras startskottet för byggandet av en helt ny skola och idrottshall alldeles norr om fotbollsanläggningen. Senare under våren ska nya Hjärups park börja anläggas.

Norr om den blivande parken färdigställs nu de sista av cirka 150 bostäder i området Hjärup NO etapp 1 som av JM döpts till Trädgårdslunden.
Alldeles intill förbereds för Hjärup NO etapp 2 med ytterligare cirka 150 nya bostäder som ska omgärda den nya skolan (detaljplanen beräknas antas i oktober med byggstart 2015).

Hjärup NO etapp 3 med cirka 100-150 bostäder inom Hjärup mellan parken och etapp 1, är också på gång. Intill Jakriborg planerar Skanska
för 700 nya bostäder. I centrum har Bonum inlett det rivningsarbete som föregår uppförandet av det nya seniorboendet Hjärups Bocentrum.

Under hösten har Trafikverket inlett processen för att bygga ut järnvägen mellan Flackarp och Arlöv till fyra spår, detta för att öka järnvägskapaciteten. Järnvägen kommer att sänkas ner genom Hjärup för att minska påverkan från buller.

Ny skola och idrottshall börjar byggas vid årsskiftet

Snart kan skolbarn i Hjärup gå till en helt ny modern skolmiljö. Efter årsskiftet beräknas byggandet av den nya skolan och idrottshallen inledas på ett 19 000 kvm stort område.

– Hjärup växer starkt och det är framför allt barnfamiljer som flyttar in. Hjärups skola använder idag extra paviljonger för att få plats med sina elever, säger stadsbyggnadschef Pontus Borgstrand och planarkitekt
Katarina Jeraeus på Staffanstorps kommun.

Klar hösten 2016

Den nya skolan och idrottshallen kommer att gränsa direkt till Hjärups park och fotbollsanläggningen Uppåkravallen och beräknas stå klar hösten 2016.
Det blir en tre-parallellig F6-skola med möjlighet att i framtiden utökas med årskurserna 7-9 och förskola om det skulle behövas. Den nya idrottshallen blir fullskalig och kan användas även för större sporter på kvällstid och blir därmed ännu ett tillskott för föreningslivet i Hjärup.
Det var fastighetsbolaget Hemsö som vann upphandlingen och kommer att bygga och hyra ut skolan till Staffanstorps kommun. Företaget uppför och äger samhällsfastigheter med bland annat äldreboenden, skolor och
vårdinrättningar över hela landet. Hemsö har tidigare byggt och äger förskolan Kids2home i Hjärup.

I vår börjar parken växa fram

Till våren sätts skoporna i marken för anläggandet av första etappen av det nya natur- och rekreationsområdet Hjärups park. Parken anläggs på ett 10 hektar stort område i centrala Hjärup som en stor grön lunga alldeles intill både befintlig och planerad villabebyggelse. Den anläggs väster om Uppåkravallen och gränsar till Hjärupslundskolan i väster och till den nya skolan och idrottshallen i norr.

– Parken kommer att binda ihop samhället Hjärup på ett utmärkt sätt, säger landskapsingenjör Karl Andersson på Staffanstorps kommun som ansvarar för projekteringen och genomförandet och som med hjälp av konsultfirman C Stad & Landskap tagit fram ett gestaltningsprogram för den nya parken.

Pulkabacke och utescen

De boende i Hjärup har under årens lopp inkommit med önskemål till kommunen på vad de saknar i samhället. Dessa har legat till grund för gestaltningsarbetet av parken.

– Vi har först lagt de grova ramarna för hur parken ska se ut och därefter arbetat fram ett gestaltningsprogram. I slutet av augusti hade vi ett informationsmöte i Hjärupslundssskolan där gestaltningen presenterades
och hjärupsborna fick komma med synpunkter, berättar Karl.

– Hjärupsborna har bland annat efterfrågat pulkabacke, utescen samt motionsslinga. Flera av dessa önskemål har vi kunnat ta med i planeringen. Det ska anläggas en fin pulkabacke i norrläge för att snön ska ligga så länge som möjligt, det blir två stora grönområden där
det blir möjlighet att fira både valborg och midsommar och en utescen för både musik och friluftsteater.

Park för alla

Området ska fungera som en vardagspark för promenader, lek, motion, hundrastning, grillning och avkoppling. Det ska finnas en plats för alla.

– Vid utescenen blir grönytan något nedsänkt, inte riktigt en amfiteater men ändå med känslan av ett rum i rummet. Parken kommer även att innehålla två stora dagvattendammar för att hantera dagvattnet från Hjärups nordöstra delar och från Uppåkravallen.
– Dammarna ger parken två permanenta vattenspeglar och kommer även att innehålla gradänger, en bro, en fontän och vackra blommande träd.
– Björk och lärk, som växer snabbt, planteras som amträd till basplanteringarna som består av stabila arter som ek och bok, träd som vi vet klarar klimatet. Vi försöker efterlikna de naturliga systemen så långt som möjligt. Sedan kryddar vi med till exempel plataner, rhododendron, körsbär, metasequoia och rödbladiga bokar för att skapa litet utropstecken längs slingorna, beskriver Karl.

Motionsslingor och utegym

Även två träningsslingor är inplanerade.
– Det blir en kort och lättillgänglig på 1-1,5 km som även passar funktionshindrade eller äldre, samt en något längre som leder upp över kullarna i parken så att motionären kan utmana sig själv litet.
– Tanken är att det ska kunna anläggas ett utegym uppe på kullen i östra delen med en vy ut över de öppna ytorna och dammen.

Parkens gång- och cykelvägar kopplas ihop med de befintliga och planerade vägarna i de omkringliggande områdena och därmed blir parken tillgänglig från alla väderstreck.

– Vi har även lämnat utrymme för så kallade utvecklingsytor där det kan läggas in hundrastplatser, lekplatser, tennisbanor, med mera, litet längre fram i tiden. Men först ska vi ge parken möjlighet att växa till sig och etablera sig så att vi inte sliter för mycket på ytorna i början. Första delen av Hjärups park börjar anläggas i vår. Därefter ska de västra delarna detaljprojekteras innan den anläggningen kan påbörjas.

– Det är många projekt som ska samarbeta på liten yta. Vi vet ännu inte när hela parken kan står klar eftersom det är ett stort parkområde som ska skapas. Men anläggningsmaskinerna startar i vår, avslutar Karl
Andersson.

Text. Ivar Sjögren

Funderar du på ett tryggare boende?

$
0
0

Är du 70+ och har börjat fundera på ett tryggare boende – nu eller i framtiden? Eller kanske har du en äldre anhörig som kommer att behöva ett sådant? Då är det klokt att ställa sig i kö hos Boplats Syd som förmedlar trygghetsboende i Staffanstorp.

Känner du att det börjar bli litet tungt i trapporna därhemma? Börjar trädgården bli jobbig att sköta? Kanske är du förutseende och inser att du om några år kommer att vilja bo tryggare än idag och i ett socialt sammanhang.

– Även om flyttningen inte är aktuell än så kan det vara klokt att ställa sig i kö för ett framtida trygghetsboende, tipsar äldrepedagog Katarina Sandberg.

Socialt tryggt boende

Trygghetsboende är en boendeform för den som fyllt sjuttio år eller mer och som är för frisk för äldreboende, men som önskar mer trygghet och social samvaro än vad de har i sitt nuvarande hem.

– Till en trygghetslägenhet flyttar den som fortfarande kan ta hand om sig själv och här kan man bo kvar den dag man blir sjuk och är i behov av hjälpinsatser. Till skillnad från äldreboenden ingår inte mat, service, omvårdnad eller sjukvård. Bostäderna ska vara funktionellt utformade och förberedda för installation av trygghetslarm.

– Trygghetsboende är alltid utrustade med gemensamhetslokaler samt tillgång till en trygghetsvärd under vissa tider, berättar Katarina.

Gemensamma aktiviteter

Trygghetsvärdens funktion är bland annat att skapa kontakt med de boende, erbjuda gemensamma måltider samt aktiviteter.

– Jag lägger varje månad ut ett informationsblad som berättar om vad som ska hända. Ofta är det traditionella aktiviteter som bingo, eftermiddagskaffe. Men det kan också vara frågesport och våffelcafé eller gemensamma påsk- och julluncher.

Staffanstorp har erbjudit trygghetsboende sedan hösten 2012.
Tidigare var kommunen själv boplatsförmedlare, men sedan förra året sker förmedlingen genom Boplats Syd som är en kommunal bostadsförmedling för anslutna bostadsföretag. Det kostar 300 kronor att registrera sig och på www.boplatssyd.se anmäler man sig.

44 trygghetslägenheter

Totalt finns det 44 trygghetslägenheter i Staffanstorp, samtliga i storlekarna 2-3 rum. Trygghetsboendena finns på Wibergs väg 26, gamla skoltomten, samt på Norregatan 6A, 6D och 8. Kötiden varierar beroende på hur ofta lägenheterna blir lediga. På Norregatan fanns det i september tre tomma lägenheter för uthyrning.

På Boplats Syd går det även att söka bostad hos bostadsföretag i andra anslutna kommuner som till exempel Malmö, Vellinge och Lomma.

Anmälan och information

Anmälan om trygghetsboende gör du på boplatssyd.se eller på 040-34 24 50 (telefontid måndag-fredag kl. 9-12). Vid frågor kan du även ringa
Staffanstorps kommuns äldrepedagog på 046-287 17 98 eller
mejla till Katarina Sandberg.

Behåll barnen i fokus även vid skilsmässa

$
0
0

Else Holm Foto:Ivar Sjögren

Hur kan vi hjälpa våra barn att ta sig igenom föräldrarnas skilsmässa eller separation utan att fara illa?

Staffanstorps kommun har startat en kort kostnadsfri föräldrakurs på kvällstid som ger redskap för att kunna se till barnens bästa. Första kurstart är den 6 oktober och därefter dras kurserna igång kontinuerligt.

– Så fort vi samlat fem föräldrar startar vi en kurs. Detta är ingenting man ska behöva sitta med själv när det finns stöd att få, säger socialrådgivare Else Holm som är ansvarig och leder föräldrautbildningen Barn i föräldrars fokus – BIFF.

Ger redskap

Alla föräldrar som ligger i, eller har genomgått skilsmässa vet att oron för barnen oftast är det starkaste orosmomentet. Barnen kommer lätt i kläm.

– Alla föräldrar vill sina barns bästa. Men det betyder inte att det alltid blir rätt, framför allt inte i en pågående konflikt, säger Else.
– Vårt syfte är att göra barnen synliga i separationen. Vi ger redskap och kunskap om vilken betydelse man har som förälder och att man faktiskt kan göra stor skillnad. Det är så här vi arbetar här i kommunen. Det är
viktigt att alltid se till helheten och helheten är en familj även i en separation.

Kursen berör de förändringar en skilsmässa innebär för barnet, barnets rättigheter, barnets utvecklingsfaser samt ger tips som kan underlätta kommunikationen mellan föräldrarna efter en separation.

Separata grupper

Målet är att öka föräldrarnas medvetenhet om vad som är viktigt för barnets utveckling, öka förälderns färdigheter att hålla barnets behov i fokus samt att öka tilltron till sin egen förmåga och betydelse.

– Även om en skilsmässa genomförs utan konflikt kan man behöva redskap för att kunna se till barnens bästa så att barnet får det så bra som möjligt.
I kursen samlas föräldrar tre gånger på kvällstid i separata grupper.
– Vår önskan är att både pappa och mamma ska gå kursen vid en separation. Pappor behöver tala av sig med andra pappor och mammor behöver tala med andra mammor. Man tipsar varandra. Därför har vi en mammagrupp och en pappagrupp. Men vi pratar främst om barnen, inte om skilsmässan, även om litet utrymme ges även för det, säger Else Holm.

Information och anmälan

Vill du delta i kursen Barn i föräldrars fokus kan du anmäla dig här: http://simplesignup.se/event/47629.
Du kan även nå oss via mejl till biff@staffanstorp.se.

Skilda världar – stödgrupp även för barn

Barn i skilsmässor eller separationer kan få stöd i Staffanstorps kommun. En stödgrupp startas varje termin för barn mellan 9-15 år. Gruppen heter Skilda världar och är en plats där barnen ges möjlighet att prata av sig. Det är kostnadsfritt och personalen har tystnadsplikt.

– Här får barn möta andra barn i liknande situation. Vi vet att det är
bra för barnens mående och självkänsla att prata med vuxna och med
jämnåriga i samma situation, säger socialrådgivare Else Holm.

Har du frågor eller vill anmäla dig, mejla skildavarldar@staffanstorp.se

Lämna trädgårdsavfall i Hjärup

$
0
0

Trädgårdsavfall höst Foto: Marie Schyllert

Lördagen den 11 oktober är det åter dags för möjligheten att lämna trädgårdsavfall i Hjärup. Öppettiderna är klockan 9-15.

Det ställs upp containrar i Hjärup på parkeringen i hörnet Slättvägen-Fäladsvägen där det finns möjlighet att kasta trädgårdsavfall. Platsen kommer att vara bemannad under öppettiden.

Öppettiderna är klockan 9-15.

Lördagen den 25 oktober återkommer vi igen med containrarna för trädgårdsavfall.

Dricksvatten i Staffanstorps kommun är säkert

$
0
0

Bringare med isvatten Foto Lars Owesson Sydvatten

Med anledning av diskussioner i media om perflouerade alkylsyror (PFAA) i dricksvatten, kan vi konstatera att dricksvatten i Staffanstorps kommun uppfyller Livsmedelsverkets krav.

Sydvatten har deltagit i undersökningen och tog i april 2014 vattenprover i syfte att analysera ett flertal olika perfluorerade ämnen, bland annat PFOS och PFOA. Inga av de analyserade ämnena påträffades i inkommande vatten till Vombverket eller Ringsjöverket i denna undersökning. Staffanstorps kommun får sitt dricksvatten från både Vombverket och Ringsjöverket.

Vatten- och avloppsarbete i Staffanstorp

$
0
0

Vattendroppe från flickr.com Foto:J Carlosn

Måndagen den 13 oktober startar ett stort vatten- och avloppsarbete mellan Kyrkheddinge och Staffanstorp. Det omfattar både vatten- och avloppsarbete samt ombyggnad av Truckvägen. Arbetet görs i gemensamt projekt mellan VA-verket och Gatuavdelningen.

Arbetet mellan Kvärlövsvägen och Industrivägen omfattar ombyggnad av vatten- och avloppsledningarna. Samt en ny pumpstation som kommer att byggas på MaskinvägenOmbyggnaden leder till större säkerhet i vatten- och avloppsledningsnätet.
Truckvägen/Truckstigen kommer att byggas om, rätas ut och asfalt kommer att läggas på hela sträckan.

Här ser du en karta över arbetsområdet.

Mindre störningar i trafiken kan förekomma. Följ väganvisningar under arbetets gång.
Mer information kommer att läggas ut här efter hand som arbetet pågår.

Arbetet utförs i samarbete med Barslund Sverige AB och beräknas pågå fram till juni 2015.

Har du några frågor kontakta platschef Stefan Andersson 0735-38 27 54.


Nya Almlunda förskola

$
0
0

Framtida Almlunda förskola

Sommaren 2016 ska Kyrkheddinges nya förskola vara klar att tas i bruk om allt går enligt planerna.

Just nu pågår planeringsprocessen med upphandling och projektering inför byggstarten som beräknas till våren 2015. Det finns i dag ett stort behov av ett utökat antal förskoleplatser i Kyrkheddinge.
Nya Almlunda förskola får till en början fyra avdelningar som kan byggas ut till sex.

– Förskolan kommer att ersätta de förskolor som finns idag i  Kyrkheddinge, men som inte länge är helt ändamålsenliga. I norra delen av förskolans tomt ska en lekplats anläggas vilken ska vara öppen för allmänheten utanför skolans öppettider, berättar samhällsbyggnadsingenjör Carin Nilsson på Staffanstorps kommun.

En orsak till det växande behovet av förskoleplatser i Kyrkheddinge är bland annat planerad nybyggnation i området, även om beslutsprocessen ännu är långtifrån färdig.

Förskolan i Kyrkheddinge tar emot barn från Kyrkheddinge samt sydöstra och nordöstra delarna av Staffanstorps kommun, till exempel Esarp, Kornheddinge, Vallby samt Stora och Lilla Bjällerup.

Almlunda gård kan spåras så långt tillbaka som till laga skiftet 1862 då det på platsen låg en gammal gård, Almlunda gård, som vid den tiden drevs av en lantbrukare Pär Persson. Den gamla gården har numera rivits för att ge plats åt den nya förskolan, men namnet bevaras.

Text: Ivar Sjögren

Trafikstörning på Industrivägen

$
0
0

Avstängningsområde på Järnvägsgatan

Måndagen den 20 oktober kommer framkomligheten i trafiken att påverkas på Industrivägen. Södergående trafikfält är avstängt på grund av VA-arbete.    

Industrivägen kommer att vara stängd för södergående trafik från den 20 oktober till den 7 november på sträckan mellan Gullåkravägen och Järnvägsgatan. Vägen kommer att vara öppen för norrgående trafik förbi arbetsplatsen. Följ väganvisning under arbetets gång eller välj annan väg om möjligt.

Detta är ett led i arbetet med ombyggnad av vatten- och avloppsledningarna mellan Kvärlövsvägen och Industrivägen, och den nya pumpstation som kommer att byggas på Maskinvägen.

Mer information om vatten- och avloppsarbetet finns också att läsa om i tidigare inlägg.

Arbetet utförs av Barslund Sverige AB. Har du några frågor kontakta platschef Stefan Andersson 0735-38 27 54.

 

Översvämning på gata

$
0
0

Översvämning på gata Foto:Karl Andersson

I samband med att det regnar mycket och löven faller från träd och buskar så samlas löven ovanpå gallren på gatubrunnarna vilket ofta innebär att det blir översvämning.

Kommunens entreprenörer åker runt och försöker rensa detta där man vet att det brukar vara problem.

Tyvärr så återkommer ofta stoppet ganska snabbt vid häftiga regn. Har man som privatperson möjlighet att sopa bort löven från gallret så är detta till stor hjälp.

Lämna trädgårdsavfall i Hjärup

$
0
0

Trädgårdsavfall höst Foto: Marie Schyllert

Lördagen den 25 oktober är det sista höstchansen att lämna trädgårdsavfall i Hjärup.

Det ställs upp containrar i Hjärup på parkeringen i hörnet Slättvägen-Fäladsvägen där det finns möjlighet att kasta trädgårdsavfall. Platsen kommer att vara bemannad under öppettiden.

Öppettiderna är klockan 9-15.

Vi är tillbaka till våren igen.

 

Mellanvångsparken med ny lekplats och parkmiljö

$
0
0

Mellanvångsparken

Med byggstart i vecka 43 påbörjades en ny lekplats i Mellanvångsparken. I anslutning till lekplatsen skapas också ett nytt parkområde med nya gång- och cykelvägar i parkens västra delar. Projektet beräknas vara klart till våren 2015.

Lekplatserna är en viktig del i samhället, och med temat sagans värld hoppas vi på att ge barnen i kommunen en fantasieggande och inspirerande miljö att leka i. Vi utökar samtidigt gång- och cykelvägnätet och planterar både större och mindre områden med buskar och träd, men en stor del av parkens grönstruktur står den befintliga växtligheten för.

Mer information om lekplatsen och parken finns här.

Arbetet utförs i samarbete med Green Landscaping AB. De kommer att hålla på från nu och fram mot jul så länge vädret tillåter. Arbetet återupptas någon gång efter nyår, men även här är vädret en avgörande faktor. Till våren kommer barnen i Staffanstorp i alla fall kunna kliva in i sagornas värld!

23 000 par ögon kan göra skillnad

$
0
0

Samverkansmöte mor brott Foto:Ivar Sjögren

Fler än 110 staffanstorpsbor kom till mötet om Samverkan mot brott i Rådhuset i tisdags. Inte en stol var tom och många stod längs väggarna i den fullpackade fullmäktigesalen för att få plats.

– Jag har nog aldrig sett så många i vår fullmäktigesal, välkomnade kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson som tagit initiativet till mötet.

– Detta är en kväll då vi ska presentera hur kommunen, polisen och frivilligorganisationerna arbetar med trygghet och säkerhet och därefter släpper vi ordet fritt. Vi vill lyssna in oron i samhället.

På stort allvar

2007 blev Staffanstorps kommun av WHO (FNs Världshälsoorganisation) och Karolinska institutet utnämnd till Trygg och säker kommun, en av elva i Sverige och en av 125 i hela världen.

Att vara trygg och säker har flera dimensioner. Upplevd trygghet är inte alltid samma som faktisk trygghet, konstaterade analysstrateg Patrik Runesson på Staffanstorps kommun.

Jämfört med andra kommuner i Skåne är Staffanstorps kommun lyckligt lottad. Vi är en jämförelsevis trygg kommun. Men här tas också den upplevda otryggheten på stort allvar. En av våra främsta uppgifter inom kommunen är att se till så att medborgarna känner sig trygga och säkra.

Trygghet är subjektivt och betyder olika för olika personer. Det kan handla om dålig gatubelysning och höga häckar för äldre, höga hastigheter på gatorna, eller oro för om mina barn har det bra i skolan och om skolvägen är säker. Främst är det de ökande villainbrotten som skapat oro nu.

”Behöver era ögon”

2013 hade vi mellan 1 september och 28 oktober totalt 29 inbrott i bostäder i kommunen. Samma period i år har vi haft 57 inbrott, nästan dubbelt så många. Under novemberlovet stiger alltid bostadsinbrotten som sker dagtid eller kvällstid, när vi jobbar, kör och handlar eller lämnar våra barn på olika aktiviteter.

Vi måste hitta sätta att jobba förebyggande. Polisen har varit ute och synts i bostadsområdena den senaste tiden i ett nytt projekt som ska utvärderas vid årsskiftet och vi tror att det har hjälpt. Vi hoppas vi får fortsätta på samma sätt även nästa år. Men vi kan inte helt eliminera inbrottsrisken. Grannsamverkan är viktigt inte bara mot bostadsinbrott utan även mot till exempel skadegörelse.

Man kan hjälpa varandra mera i bostadsområdena. Om grannen är bortrest kan man skotta snö åt varandra, tömma brevlådor, vara uppmärksamma. Har man två bilar kanske man kan parkera den ene på den bortreste grannens uppfart.

 Vi behöver er hjälp med att vara våra ögon. Ring oss hellre en gång för mycket. Kom gärna till stationen och ställ era frågor, vi lovar att svara. Det finns så mycket vi kan göra genom samverkan och jag tror det kommer att bli väldigt bra, sa stationschef Carina Roth på Polisen.

Chefen för Örestads bevakning berättade om väktarronderingen runt om i kommunen nattetid då allt misstänkt kollas upp. Nattvandrarnas insatser lyftes fram, betydelsen av fritidsverksamheten och av seniorer i skolan underströks.
 
Många frågor ställdes till Polisen; mönster vid inbrotten (svar: dagtid och tidig kväll), om tjuvarna grips, vad som oftast stjäls (svar: främst guld och pengar), om tiggarna bidragit till ökad brottslighet (svar: nej), om man får gripa en tjuv eller ingripa vid misshandel (svar: ja men var försiktig), med mera.

Röd tråd

Den röda tråden på mötet var:

  • Genom Grannsamverkan hjälps vi åt att hålla koll på våra hus i vårt område och ökar tryggheten. Grannsamverkan blir enkelt en naturlig del av vardagen.
  • Anmäl oftare om något verkar misstänkt.
  • Dra nytta av medborgarkontoret med era ärenden om säkrare miljöer, gatubelysning som inte lyser och liknande.

Vi har ett system som är överlägset allt annat, 23 000 par ögon (invånare i kommunen), sa kommunens säkerhetschef Michael Marklund. Sitt inte kvar i soffan om ett billarm eller ett inbrottslarm ljuder, utan kolla upp utan att ta för stora risker.

Christian Sonesson avslutade mötet med orden:

 Detta har varit ett axplock av vad vi gör och vad som händer. Den upplevda tryggheten är lika viktig som den faktiska. Alla har rätt att tryggt röra sig ut på byn. Bostadsinbrott är ett av de mest kränkande brott som finns. Hör av er så fort ni har en synpunkt, det kan vara en bänk som står fel, en hög tät buske som skapar oro, kanske behövs det mera belysning. Får vi bara in anmälningar så kan vi ta tag i frågorna.

Medverkande på mötet var Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande, Pierre Sjöström, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, Liliana Lindström, socialnämndens ordförande, Carina Roth, stationschef Polisen  i Staffanstorp, Patrik Runesson, analysstrateg för säker och trygg kommun, Michael Marklund, bitr. räddningschef, Anneli Nilsson, chef förebyggande enheten och Paul Abrahamsson, områdeschef Örestads bevakning.

Text och bild:Ivar Sjögren

Antagna detaljplaner

$
0
0

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2014-10-29 att anta detaljplanen för Hjärup 21:38 m fl, Äppelhagen, detaljplanen för del av Stora Uppåkra 12:2, Skola Hjärup NO, detaljplanen för del av Stora Uppåkra 12:2 m fl, Hjärup NO etapp 2, Åretruntbyn, samt detaljplanen för del av Flackarp 2:9, Omformarstation.

Läs mer om detaljplanen för Hjärup 21:38 m fl, Äppelhagen

Läs mer om detaljplanen för del av Stora Uppåkra 12:2, Skola Hjärup NO

Läs mer om detaljplanen för del av Stora Uppåkra 12:2 m fl, Hjärup NO etapp 2, Åretruntbyn

Läs mer om detaljplanen för del av Flackarp 2:9, Omformarstation


Full fart på bostadsbyggandet

$
0
0

Kommunövergripande karta över  aktuella byggprojekt

Aldrig förr har det byggts så mycket, så varierat och så blandat i Staffanstorps kommun som just nu.

– Vi bygger för alla, för mångfalden. I vår kommun ska vi kunna erbjuda högkvalitativt boende inom olika upplåtelseformer för alla kategorier, från barnfamiljer till seniorer. Dessutom är det trevligt med en varierad arkitektur, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson.

Staffanstorps kommun har flera gånger gått i täten för modernt svenskt bostadsbyggande och bland annat varit värd för två nationella bomässor och vunnit Sveriges Arkitekters (SAR:s) planpris.

Nu står kommunen åter mitt i en ny spännande nybyggnadsperiod och schaktmaskinerna och byggkranarna är fler inom kommunens gränser än på mycket länge.

Många hör av sig

– Vi upplever idag ett mycket positivt intresse från byggföretagen att komma igång och bygga i Staffanstorps kommun. Det är mycket glädjande. Från nästan noll har intresset tagit en väldig fart efter sommaren, säger kommundirektör Ingalill Hellberg.

Det är främst Stadsbyggnadskontoret som får ta emot allt fler samtal från intresserade byggföretag.

– Det började redan före sommaren men har ökat dramatiskt i höst. Vi ser ett mycket större intresse från byggherrarna som hör av sig ofta, antingen för att planlägga områden eller med frågor om kommunen har mark att sälja, säger stadsbyggnadschef Pontus Borgstrand.

Mer än 2 000 nya bostäder

Ett stort antal små och stora nya bostadsprojekt är redan igång eller väntar på slutgiltigt beslut.

Inom de närmaste fem till tio åren ska mer än 2000 nya bostäder för alla boendekategorier färdigställas inom kommungränserna.

Exploatering med mångfald är målet: blandade boendeformer som marklägenheter, ägarbostäder, radhus, friliggande villor och flerfamiljshus. Nybyggnad planeras främst i Hjärup och Staffanstorp men även på attraktiva platser utanför tätorterna, som till exempel i Kyrkheddinge och Nordanå.

För att möta de nya invånarna förstärks även viss infrastruktur. Ny skola i Hjärup planeras och en park i Hjärup.

Staffanstorps tätort

Hjärup med flera

Kabbarp

Aktuella byggprojekt

I Staffanstorps tätort rör det sig om cirka 1500-2000 nya bostäder och i Hjärup om cirka 1000 nya bostäder.

Rudolf Bååhts Väg
Dels planeras nytt LSS-boende (anpassat boende för personer med funktionsnedsättning) med sex bostäder, samt 14 mindre radhus. Byggstart i höst.

Vikhem
Vikhemsområdet byggs ut just nu och det planeras för cirka 500-600 bostäder med stor mångfald.

– Vi har eftersträvat att knyta flera olika kategorier byggföretag till oss för att kunna erbjuda olika typer av bostäder; bostadsrätt, ägande, radhus, villor, alla kategorier bostäder för alla kategorier boende, berättar Pontus Borgstrand.

Sockerstan
Byggstart planeras preliminärt om ett par år för totalt cirka 1000 bostäder med stor mångfald. Planeringsprogrammet har varit på samråd. Ska antas av KS förhoppningsvis redan i höst, innan det är dags att göra detaljplanen.

– När det rör så stora projekt som Sockerbruket brukar många vilja tycka till. Det är många som har anknytning till Sockerbruket och vill vara delaktiga.

Bråhögsskolan
Här planeras ett nytt bostadsområde i centrum.

Just nu hyr Mellanvångsskolan in sig i gamla Bråhögsskolan. men ska flytta tillbaka till sin nybyggda skola till terminsstarten i januari. Därpå flyttar Anneroskolan in i Bråhögsskolan under sin ombyggnad. Tidsplanen är ännu oklar.

Sedan ska Bråhögsskolan rivas för att ge plats för nya bostäder.

– Det nya området blir sannolikt en fortsättning på centrum med högre och tätare bebyggelse. Vi har tankar och skisser och vi planerar för nya bostäder, men det är för tidigt att säga hur det kommer att se ut.

– Vi kommer så småningom att lägga ut förfrågan till hugade byggare som får återkomma med sina förslag. Detta blir ett nytt spännande bostadsprojekt i centrala Staffanstorp, avslutar Pontus Borgstrand.

Busstorget – Stanstad etapp IV
Beslut närmar sig. Okänt antal bostäder.

Roos park
Beslut närmar sig för cirka 60 bostäder för seniorer. Staffanstorps kommun har träffat en överenskommelse med Roos Park Fastighets AB om att bygga bostäder för äldre intill parken med tillgång till gemensamma lokaler för samvaro, rekreation och service samt närhet till geriatrisk rådgivning, stöd och vård. Området har tidigare varit koloniområde. Detaljplaneprocessen för området beräknas vara klar sommaren 2015.

Hjärups Bocentrum
Arbetet är igång för att bygga seniorboenden, cirka 50 bostäder för seniorer. Inflyttning sker om ett par år. Byggherren Bonum AB har hittills rivit halva gamla skolan, andra halvan har de ännu kvar som förråd och kontor.

Spårvägen/Tågvägen
12 friliggande småhus. Planen har nyligen vunnit laga kraft.

Åkerslundshusen
40-50 bostäder. Planen antogs i somras. På gång.

Äppelhagen
Kommunen säljer fem fribyggartomter och privat ägare säljer tolv tomter. Byggs av Staffanstorpshus AB och privatpersoner.

Hjärup väster
Cirka 500 bostäder i blandat boende. Skanska ska uppföra ett helt nytt blandat bostadsområde med kontor, butiker, flerfamiljshus och småhus väster om järnvägen, gränsande till Jakriborg. Byggstart planeras till 2016.

Åttevägen
Cirka 90 bostäder. Radhus, kedjehus och flerfamiljshus inne i centrala Härup. Planen ska antas i december. Byggherrar är Skanska och JM.

Nordanå
Cirka 40 friliggande småhus på ett område öster om Trelleborgsvägen, precis söder om järnvägen. Byggherre är Staffanstorpshus AB som köpt stadsplanerad mark av Skanska.

Kyrkheddinge
Cirka 60 bostäder. Byggföretaget Veidekke har ingått avtal med markägaren Svenska kyrkan om att uppföra ett 60-tal hus vid Bjällerupsvägen. Planen är klar att antas.

Grannsamverkan mot brott, ”Etapp 2”

$
0
0

Samverkan-mot-brott

Måndagen den 17 november är det dags att fortsätta utveckla grannsamverkan i Staffanstorps kommun.

Vid informationsträffen den 28 oktober utlovades det av arrangörerna, men önskades också av de närvarande deltagarna, någon form av uppföljning och utveckling av hur man kan samverka för att förhindra att brott/inbrott sker. Staffanstorps kommun i samverkan med Polisen Staffanstorp bjuder därför in till ”Etapp 2” i detta viktiga arbete.

Till mötet ser vi gärna att du som är intresserad av att få information om hur man kan starta ett grannsamverkansprojekt i ditt närområde/ bostadsområde kommer.

Vi ser också gärna att ni som redan har ett pågående grannsamverkan-projekt, eller som haft ett som för tillfället är vilande, medverkar på mötet.

Under kvällen kommer information att ges om hur grannsamverkan praktiskt fungerar på andra ställen. Grannsamverkan är på många ställen en väl fungerande och inarbetad metod.

Målet och syftet med mötet är också att vi i Staffanstorp påbörjar en dialog om hur vi gemensamt kan utveckla ett sätt eller metod att förhindra inbrott. Vi vill att inbrotten minskar och risken för upptäckt vid försök till inbrott ökar.

Grannsamverkan handlar man på ett sunt sätt ska vara uppmärksam och bry sig om sina grannar. Vi ökar tryggheten och säkerheten och grannsamverkan blir på så sätt en naturlig del av vardagen.

Anmälan till mötet sker till patrik.runesson@staffanstorp.se senast den 16 november. Uppge ditt namn och vilket område du representerar när du anmäler dig.

Datum: Måndagen den 17 november

Tid: kl. 18

Plats: Våning 6 i Rådhuset, Staffanstorp

Anmälan: patrik.runesson@staffanstorp.se, Patrik Runesson, Analysstrateg Staffanstorps kommun, 046-25 12 15

Medverkande: Carina Roth, Stationschef Polisen Staffanstorp, Patrik Runesson, Analysstrateg säker och trygg kommun, Michael Marklund, Säkerhetschef, Paul Abrahamsson, Områdeschef Örestads bevakning samt företrädare för försäkringsbolagen.

Välkomna!

Maskinvägen avstängd

$
0
0

Vatten och avloppsarbete Foto: Barslund Sverige AB

Under vecka 48 kommer norra infarten till Maskinvägen från väg 108 att vara helt avstängd. Följ väganvisning under arbetets gång eller välj annan väg om möjligt.

Vatten och avloppsarbete kommer att utföras i korsningen mellan Maskinvägen och Truckvägen. Detta är ett led i arbetet med ombyggnad av vatten- och avloppsledningarna mellan Kvärlövsvägen och Industrivägen, och den nya pumpstation som kommer att byggas på Maskinvägen.

Mer information om vatten- och avloppsarbetet finns också att läsa om i tidigare inlägg.

Arbetet utförs av Barslund Sverige AB. Har du några frågor kontakta platschef Stefan Andersson 0735-38 27 54.

Köp inte skräp – en kampanj

$
0
0

Köp inte skräp 2014

Köp inte skräp är en kampanj med syfte att få folk att tänka över hur konsumtion påverkar avfallsmängder och miljö. Årets tema är textil och kläder.

Aldrig har det varit så billigt att handla kläder som nu, och aldrig har vi konsumerat så mycket. Tillverkning av textil är en fruktansvärd belastning för miljön. Det går åt enorma mängder vatten och kemikalier, och tillverkningen sker ofta under förhållanden som aldrig hade godkänts i EU.

www.kopinteskrap.se kan man uppleva scroll-äventyret Historien om dina kläder, och se hur det går till från bomullsplanta till färdigt plagg i butiken.

På sajten finns även en Instagram-tävling, där man kan nominera plagg under hashtaggen #bratextil. Första pris är en symaskin, 2-30 pris presentkort på Myrorna. Tävlingen pågår till och med 31 januari 2015.

Köp inte skräp är ett samarbete mellan Staffanstorps kommun, Sysav och 13 andra kommuner i södra Skåne. Kampanjen är en del av EU-projektet Europa Minskar Avfallet.

Akut vattenläcka i Hjärup

$
0
0

Akut vattenläcka Hjärup Foto: Lisbeth Svensson

Just nu onsdagen den 26 november har det inträffat en akut vattenläcka i Hjärup vid korsningen Väståkravägen och Gamla Lundavägen.

Arbetet med lagning av läckan pågår för fullt och förhoppningen är att läckan lagas under dagen.

Vatten finns att hämta vid en brandpost utanför Hökplan nr 104 i närheten av Skånebyns idrottsplats.

När vattnet släpps på igen

Det kan finnas luft i ledningarna efter lagningen. Därför råder vi er att öppna kranen försiktigt. Det kan även förekomma brunt vatten. Låt kranen rinna länge för användning. Vattnet är inte farligt att dricka. Spola länge före tvätt av ljus kläder.

Har ni frågor hör av er PEAB Sverige AB.
Anders Håkansson 0733-37 63 84

Viewing all 302 articles
Browse latest View live