![Dagbarn, dagbarnvårdare, förälder Foto: Ivar Sjögren Dagbarn, dagbarnvårdare, förälder Foto: Ivar Sjögren]()
Dagbarnvårdare Gunilla Edman på Farinvägen i Staffanstorp tar varje vardagsmorgon emot fem till sex barn i sitt familjedaghem.
– Jag gör detta för att jag älskar barn. Det är fantastiskt att arbeta med barn, det ger så mycket glädje, säger hon.
I Staffanstorps kommun kan man välja mellan flera olika former av barnomsorg. Här finns kommunala och fristående förskolor, öppen förskola samt fyra familjedaghem med kommunalt anställda dagmammor
där barnen tas emot i hemmiljö, i regel fem eller sex barn i varje
grupp.
– Vi följer samma styrdokument och läroplansmål som förskolor, säger Gunilla Edman som själv är utbildad barnskötare.
– En stor fördel, hos oss dagmammor, är att vi har tid med barnen, eftersom vi inte är så stor grupp. Här blir alla sedda. Även för barn med särskilda behov, kan det vara lite lugnare hos oss. Alla barn och dagbarnvårdare känner varandra väl och därför är det aldrig några problem vid ledighet och sjukdom.
Stor delaktighet
– När det gäller lunch är vi noga med att det ska vara hemlagat från grunden. Barnen är med och lagar maten. De är delaktiga i allt, det är vardagspedagogik som gäller. I familjedaghemmet är det ungefär som hemma, med samma regler och hänsynstagande och att vara rädda om
sin omgivning både inne och ute, säger Gunilla.
Ofta är ett särskilt rum i familjedaghemmen inrett för barnen även om de rör sig fritt i hela huset.
– Inne i rummet har allt sin plats. Det som plockas fram ställs tillbaka,
säger Gunilla. Men bygger de en koja eller något annat de vill ska få stå orört får det såklart vara kvar. Barnens intressen och önskemål är viktiga.
Vissa dagar har två dagmammor sin verksamhet tillsammans och på onsdagar möts alla fyra dagmammorna i paviljongen vid kyrkan och har gemensamma åldersindelade temaaktiviteter i en grupp med 1-2-åringarna och en för 3-4-åringarna. 5-åringarna har en egen skolförberedande grupp.
Mycket ute i det fria
– Men vi träffas nästan dagligen på olika lekplatser, i parker eller på biblioteket. Vi är ute och rör oss mycket, faktiskt betydligt mer
än förskolorna, säger Gunilla. Många föräldrar ser familjedaghemmen
som ett viktigt alternativ till annan omsorgsverksamhet.
Pappan Magnus Olsson har haft båda sina barn hos dagmamma.
Dottern Ebba är den här dagen på besök hos Gunilla med sin
dagbarngrupp.
– Jag är väldigt nöjd, säger han. I mina ögon är det många fördelar med den här typen av barnomsorg. Hos dagmamman får barnen en stor dos vardagsliv, de är ute och rör sig mycket, de får känna på omvärlden, och de får trafikvett i sig från början.
– Min känsla är att en tvååring hos en dagmamma inte hamnar i en så stor grupp och därför inte behöver konkurrera om den viktiga närhet som man behöver som liten. Dagmamman har mycket tid för varje barn.
– En annan fördel är att man lämnar ifrån sig sitt lilla barn till en person man har stark kontakt med. Det är alltid samma person man lämnar och
hämtar från. Vi ser faktiskt dagmamman som en förlängd del
av familjen.
Text och bild:Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt