Quantcast
Channel: Staffanstorp » Boende
Viewing all 302 articles
Browse latest View live

VA informerar: – Endast detta får du lov att spola ner

$
0
0

Toalett som spolar Foto :elycefeliz flickr.com

Har du koll på vad du får lov att spola ner i toaletten?                                      - Det enda du får spola ner är fekalier och toalettpapper. Eller som man kan säga till barnen: Bara kiss, bajs och toapapper.

Totalt renas 1 500 000 kubikmeter vatten i Staffanstorp varje år. Nästan dagligen hittas mängder av konstiga utspolade saker som hotar att proppa igen rören och skapa stora problem.

- Toaletten är ingen papperskorg och inte en sopstation, säger Brittmarie Ohlsson, VA-ingenjör på Staffanstorps kommun och Johnny Kristiansson, platschef på reningsverket i Staffanstorp.

- Man får bara slänga i sådant som är nedbrytningsbart, i princip bara sånt som kommer ur oss människor. Vi måste alla hjälpas åt att sprida upplysning om detta.

Kan bli tvärstopp

Vattnet vi använder ingår i ett ständigt kretslopp. Allt vatten återvänder till naturen och ska kunna återanvändas. En av människans viktigaste uppgifter på jorden bör vara att se till så att vattnet i naturen förblir rent. Men trots all kunskap är vi alarmerande dåliga på att följa reglerna.

Allt nedspolat obehörigt material i toastolen orsakar dagligen stora problem i pumpstationer och reningsverk, med driftstörningar och stopp i ledningsnäten som följd, ibland även i den egna villan eller fastigheten. Och även med högre kostnader för VA-kollektivet för rengöring och reparationer som följd.

- Folk slänger i både det ena och det andra som de inte får lov att spola ner. Farliga ämnen, som gifter och läkemedel, får givetvis inte spolas ner. Läkemedel i naturen skadar direkt födoämneskedjan inom djurvärlden.

T-shirts och matfett…

- Vi hittar även nerspolade saker som t-shirts, handdukar, disktrasor, kondomer, tamponger, menskydd, kalsonger och trosor, strumpbyxor, kattsand, servetter, bomull, halsband, ringar, körkort, blöjor, fimpar, snus, löständer, nappar, bebistvättlappar tillverkade i hållbart fibermaterial som sätter sig runt pumphjulen.

- Vi försöker använda pumpar med skärande hjul som skär sönder om något fastnar, men kommer det en t-shirt, en disktrasa eller en handduk så räcker inte hjulet, säger Johnny Kristiansson.

- Den smala plastpinnen från tops flyter lätt rakt genom intagsgallret och fortsätter ut i Lomma beach eller följer med slammet till åkrarna som gödning.

Något annat som absolut inte får hällas ut, varken i toalett, handfat eller diskho, är matfetter och stekfetter.

- Fettet sätter sig på väggarna i rören och proppar på sikt igen era egna ledningar hemma i villan eller i fastigheten. Det går inte att spola bort fettet, utan man måste ofta spetta bort det för hand i pumpstationerna.

Ut i Lomma beach

Sex man arbetar i reningsverket på heltid och på helgerna finns alltid någon i jourberedskap. Avloppsvattnet rinner via Gullåkra mosse, Dynbäcken och Höje å ut i Lomma beach där vi gärna tar oss ett dopp på sommaren. Och visst vill vi väl att vårt badvatten ska vara rent!

Detta får du inte spola ner…

Vi tipsar om var du kan slänga det istället!

Batterier miljöstation

Bindor/Tamponger hushållssopor

Blöjor hushållssopor

Bomull hushållssopor

Cigarettfimpar/snus hushållssopor

Fetter häll i ett tomt mjölkpaket, släng i hushållssoporna

Färgrester miljöstation

Hushållspapper hushållssopor

Kattsand hushållssopor

Kemikalier miljöstation

Kondomer hushållssopor

Lösningsmedel miljöstation

Mediciner lämnas till Apoteket

Olja miljöstation

Plåster hushållssopor

Rakblad miljöstation

Tops hushållssopor

Tvättlappar hushållssopor


Superstarkt bredband snart möjligt i hela kommunen

$
0
0

Johanna Sprimont Foto: Ivar Sjögren

Inom några få år kan alla företag och hushåll i Staffanstorps kommun koppla upp sig mot ett öppet stadsnät med kapacitet på hela 1 Gbit/s. I höst inleds nedgrävningen av den supermoderna fiberoptiken.

Ett välfungerande bredband är i dag minst lika viktigt för samhällets utveckling som ett fungerande vägnät, elnät och annan infrastruktur.

Inom Staffanstorps kommun förbereds just nu för ett helt nytt öppet stadsnät med den modernaste fiberoptiken för både privatkunder och företag.

- Målet är att alla företag och kommuninvånare ska ha tillgång till den nya fiberoptiken senast 2020, med möjlighet till snabb uppkoppling, idag upp till 100 Mbytes bredband men med en kapacitet på en Gbit/s. Det är inte fibern som begränsar, säger fibernätschef Johanna Sprimont som sedan i november 2012 jobbar med att låta bygga ett öppet stadsnät för hela kommunen.

- Vi på Staffanstorps Fibernät AB beställer och Staffanstorps Energi AB ska bygga nätet, säger Johanna. Staffanstorps Energi AB står även för servicen av själva fiberoptiken när den är på plats.

Ger stor valfrihet

För att skapa så stor valfrihet som möjligt för kunderna har Staffanstorps Centrum AB ingått ett avtal med kommunikationsoperatören Open Universe som har en rad olika tjänsteleverantörer i sitt utbud.

Kunderna kommer att kunna välja mellan en rad olika leverantörer inom internet, tv och telefoni i samma stadsnät. Det nya öppna stadsnätet betyder också att företagare även kan välja egen svartfiberoptik, där företaget kan vara helt ensamt på linjen.

Fibern grävs ned eller leds där det redan finns färdig kanalisation och leds slutligen till en huvudnod någonstans i centrala Staffanstorp via olika kopplingspunkter i kommunen.

- Vi försöker samordna med kommunen. Där de gräver lägger vi även ner vår fiber, säger Johanna Sprimont.

Självförsörjande

Vad en anslutning ska kosta vet man inte än. Nätet ska vara självförsörjande, men genomförs även med till exempel landsbygdsbidrag från Länsstyrelsen och Post- och telestyrelsen.

- Det blir en anslutningsavgift som villaägaren eller fastighetsägaren får stå för. Vi drar ledningen fram till tomtgränsen. Därefter får fastighetsägaren själva ansluta sig och även kontakta den tjänsteleverantör som de vill koppla upp sig mot.

Just nu finns avtal tecknade med sex tjänsteleverantörer; Bredband 2, Canal Digital, Banhof, Tuyfon, Storgate och Bredbandsbolaget.

Sug i hela kommunen

- Det kommer att ta många år att genomföra projektet. Vi befinner oss precis i uppstart och vill gärna börja gräva, men upphandlingarna drar ut på tiden. Jag tror vi kommer igång först i september eller oktober i år.

- Men vi känner att det är ett väldigt sug efter detta i hela kommunen. Folk mejlar och frågar var vi ska börja bygga. Vi har haft flera informationsmöten med villaföreningar som legat på och vi har fått förfrågningar från folk som vill flytta till kommunen och undrar vilka områden som först ska få det öppna stadsnätet.

Text & foto: Ivar Sjögren

Äntligen vädrar idrotten i Hjärup morgonluft

$
0
0

- Vi ska inte klaga även om vi väntat länge, säger Jan Manshed, mångårig eldsjäl i Uppåkra IF Foto:Ivar Sjögren

Det har tagit litet längre tid än beräknat, men snart får Hjärup sin motsvarighet till Staffansvallen. Om allt går planenligt inleds byggandet av Hjärups efterlängtade nya idrottsområde i höst och avslutas ett år senare.

I Uppåkra Idrottsförening drar man idag en lättnadens suck. Snart blir livet enklare för de 14 ungdomslagen med tjejer och killar, samt för seniorernas två damlag och två herrlag.

- Vi är glada idag och vi ska inte klaga även om vi väntat länge. Snart slipper vi åka buss till Staffansvallen varje söndag med våra ungdomar, det ska bli skönt, säger Jan Manshed, mångårig eldsjäl i UIF.

Kultur- och fritidschef Mats Schöld understryker:

- Vi jobbar successivt för att tillgodose alla idrottsbehov inom kommunen.

Vi tar en sak i taget och nu har turen kommit till Hjärups IP, som skulle ha varit klart för länge sedan om inte processen med markköpet dragit ut på tiden. Hösten 2014 hoppas Staffanstorps kommun kunna inviga Hjärups IP.

Detaljplanen antogs vid ett extrainsatt sammanträde med Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden den 18 mars 2013 och det enda som nu kan förlänga processen vore ett överklagande.

Inom det nya idrottsområdet i Hjärup föreslås anläggas två konstgräsplaner och en naturgräsplan, samt ett klubbhus med förråd och parkering i norr, mot en ny gata som ska förbinda området med Gamla Lundavägen i öster. Naturgräsplanen ska i enlighet med samrådet i frågan läggas på tvären. Den gamla planen blir träningsplan för juniorer och oldboys. Anläggningens utformning ska arbetas fram tillsammans med Uppåkra IF:s styrelse.

Som Staffansvallen

Men Hjärups IP kommer även att i viss mån kunna användas av andra aktörer, precis som Staffansvallen.

- Framför allt byggs anläggningen för fotbollen i Hjärup. Vi byggde Staffansvallen på precis samma sätt.

Först och främst till KIF och GIF men sedan kom Saviors och ville spela amerikansk fotboll och fick naturligtvis också tillträde till anläggningen. Samma sak kan ske på Hjärups IP, att andra idrotter och motionsaktiviteter får hyra in sig när de behöver om det finns plats, säger Mats Schöld.

- Byggandet av Hjärups IP gagnar andra sporter och föreningar även på så vis att det blir mer lediga tider i sporthallarna nu när UIF kan vara här mera. Även på Staffansvallen där Uppåkra IF tidigare varit varje söndag blir det nu mer utrymme för andra föreningar.

Även andra ytor planeras

– Det ska även så småningom skapas någon form av tennisplaner eller andra ytor för spontana idrottsaktiviteter i Hjärups Park, den nya park som ska byggas intill Skånebyn, Hjärupslundsskolan och Hjärups IP, säger Mats Schöld. Planarkitekterna är i full gång med att gestalta och planera den nya parken.

Text & foto: Ivar Sjögren

Lämna trädgårdsavfall i Hjärup

$
0
0

Trädgårdsavfall Foto: Marie Schyllert

Lördagen den 20 april är det åter dags för möjligheten att lämna trädgårdsavfall i Hjärup.

Det ställs upp containrar i Hjärup på parkeringen i hörnet Slättvägen-Fäladsvägen där det finns möjlighet att kasta trädgårdsavfall. Platsen kommer att vara bemannad under öppettiden.

Öppettiderna är klockan 9-15.

Lördagen den 27 april återkommer vi igen med containrarna för trädgårdsavfall.

Vi är tillbaka till hösten igen. Mer om det kan du läsa här.

Detaljplanen för Hjärups nya idrottsplats har inte överklagats

$
0
0

Detaljplanen för Hjärups IP antogs vid ett extrainsatt sammanträde med Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden den 18 mars 2013. Överklagandetiden har nu gått ut utan att något överklagande inkommit.

Det innebär att detaljplanen har vunnit laga kraft (laga kraft betyder att beslutet inte längre kan överklagas) och att arbetet med den nya idrottsplatsen kan fortsätta enligt planerna med byggstart i höst.

Läs mer

Vattenavstängning i Staffanstorp

$
0
0

Vattenstänk Foto:chen flicr.com

Tisdagen den 23 april kommer vattnet att stängas på Ringdansvägen och Hambovägen.

På grund av reparationsarbete på vattenledningsnätet stängs vattnet av klockan 8 till klockan 18. Vi ber er tappa upp vatten för behov. Berörda fastigheter är informerade via brev

När vattnet släpps på igen

Det kan finnas luft i ledningarna efter avstängningen. Därför råder vi er att öppna kranen försiktigt. Det kan även förekomma brunt vatten. Låt vattnet rinna länge före användning. Vattnet är inte farligt att dricka. Spola också länge före tvätt av ljusa kläder.

Har ni frågor hör av er till PEAB Sverige AB.
Anders Håkansson 0733-37 63 84.

Svenskt Näringsliv rankar Staffanstorp som tredje bäst i Skåne

$
0
0

Inspirationsbild Sockerstan

I den årliga ranking av det lokala företagsklimatet som Svenskt Näringsliv presenterar idag, klättrar Staffanstorps kommun flera placeringar och kommer på 15:e plats av Sveriges 290 kommuner.

Förra året placerade sig Staffanstorp på plats 26. Staffanstorp har den tredje högsta näringslivsrankingen av de skånska kommunerna, en förbättring med två placeringar sedan 2012.

Under 13 år har svenskt Näringsliv följt och rankat det lokala företagsklimatet i Sverige. Rankingen innehåller 18 olika faktorer som jämförs mellan kommunerna.

Tyngst vikt i rankingen har de enkätsvar som samlats in från 31 000 företagare runt om i landet.

”Det är glädjande att Staffanstorps kommun än en gång placerar sig så högt i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. I enkätsvaren framgår det att Staffanstorps kommun har förbättrat sig kraftigt när det gäller bland annat service till företag. Det är extra glädjande eftersom vi arbetat hårt och lyckats minska handläggningstiderna, till exempel för bygglov” säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande.

Lämna trädgårdsavfall i Hjärup

$
0
0

Trädgårdsavfall Foto: Marie Schyllert

Lördagen den 27 april är det sista vårchansen att lämna trädgårdsavfall i Hjärup.

Det ställs upp containrar i Hjärup på parkeringen i hörnet Slättvägen-Fäladsvägen där det finns möjlighet att kasta trädgårdsavfall. Platsen kommer att vara bemannad under öppettiden.

Öppettiderna är klockan 9-15.

Vi är tillbaka till hösten igen. Mer om det kan du läsa här.

 


Bonnamarknaden den 3-5 maj 2013

$
0
0

Bild från 2010-års Bonnamarknad Foto:Claes Nilsson

I början av maj varje år anordnar Lions Club Staffanstorp sin Bonnamarknad på Storgatan och i centrum av Staffanstorp med marknadsstånd, tivoli och uppträdanden.

I år pågår marknaden mellan den 3-5 maj. Lions Bonnamarknad 2013 är den 43:e i ordningen.

PROGRAM

Fredag den 3 maj

16 -21 Tivoli (Centralskolans parkering)

18-23 Serveringstält på Torget

19.45-22.30 Sméns Baglomma på stora scenen

Lördag 4 maj

12-23 Tivoli  (Centralskolans parkering)

12-23 Serveringstält på Torget

10-18 Marknadsstånd på Storgatan och Torget

Stora scenen

11.30-12.00 Lions president och marknadsgeneral inviger              Bonnamarknaden till musik av staffanstorps musikkår med drillflickor

12.00-12.30 Friskis och svettis, jympapass

12.20-13.30 Kommunala musikskolan Djole;Marimba/Djembe. Stråkensemblen Con Brio

13.30-14.15 GF Tigern Cheerleading

15.00-15.30 Crazy legs linedance

16.30-17.30 Exxecuted, rock från Staffanstorp

19.45-22.30 Torsson

Söndag 5 maj

12-16  Tivoli (Centralskolans parkering)

12-16 Serveringstält på Torget

10-16 Marknadsstånd på Storgatan och Torget

11-13 Loppmarknad på Sockerbruksområdet

Stora scenen

12.00-13.00 Kommunala musikskolan Blåsbuset, Blåsverket, Storbandet

13.00-13.15 Utdelning av Lions stora stipendium

13.14-14.15  Staffanstorps dragspelsklubb

14.30-15.00 Style Dance Studio, dansuppvisning

 

Cykla i Staffanstorp – kommunens cykelkarta

$
0
0

Hitta vägen

Njut av våren i vårt vackra landskap. Hitta en ny väg till ditt arbete eller skola. Cykla till kommunens hantverkare, näringsidkare och turistmål.
Staffanstorps kommun presenterar: Cykla i Staffanstorp – Cykelkarta 2013.

Cykelkarta framsidaCykelkartan är gratis och kan hämtas på medborgarkontoret i Staffanstorp och biblioteken i Staffanstorp och Hjärup. Du kan också ladda hem Cykla i Staffanstorp – Cykelkarta 2013 (5,1 mb).

Cykelkartan fokuserar främst på pendlingsstråk inom och genom kommunen. På detaljkartorna över Staffanstorp och Hjärup visas också samtliga cykelvägar. Vi har även tagit fram särskilda pendlingskartor över några vanliga pendlingsrelationer med cykel.

Vad betyder dina resvanor i längden?

www.resejamforaren.se
Testa Resejämföraren! Du kan själv jämföra färdväg, tider och kostnad för olika färdalternativ.

Cykelparadiset Staffanstorp

Karta över kommunens cykelparadisStaffanstorp har ett fantastiskt ringlade nätverk av vackra småvägar, perfekta att trampa fram längs böljande fält, skogsdungar, hagar, alléer, genom små fina byar och förbi vackra naturscenerier. Vi har tagit fram flera förslag på cykelturer som går igenom vårt vackra landskap. Vissa sträckor går på det lågtrafikerade bilvägnätet.

Läs mer i broschyren ”Upptäck hur nära”.

Cykelkartan är producerad av Geoinfo Staffanstorp-Kävlinge.

Öppet stadsnät i Staffanstorp

$
0
0

Fiberoptik Bild från flickr.com Foto:Arnybo

Arbetet med att bygga ett öppet stadsnät pågår för fullt. Staffanstorps Fibernät AB har medvetet gått ut i ett tidigt skede och informerat om att vi är på gång. Insamling av intresseanmälan kommer att fortsätta. Vi ser att det finns ett stort intresse av öppet stadsnät i Staffanstorp.

Vad kommer det att kosta?

  • Anslutningsavgift: Det kommer kosta 21 250 kr inkl. moms men vi kommer erbjuda en rabatt när vi går in i ett område – då kommer priset att vara 15 000 kr inkl. moms. För att vi ska kunna börja projektera ett område måste anslutningsgraden komma upp i 60%.
  • Kostnader för Tjänster: Staffanstorps Fibernät AB kommer inte att ta några månadskostnader eller liknande. Däremot kommer tjänsteleverantören att ta betalt beroende på vilket eller vilka abonnemang man väljer. Tjänsteutbudet och priser för dessa kommer att publiceras på hemsidan. Det kommer att finnas olika leverantörer för liknande tjänster vilket gagnar för konkurrens och pressade priser till skillnad från ett slutet nät där det enbart erbjuds tjänster från en leverantör

Vad behöver jag själv göra?:

  • Grävning, återställning och förläggning av kanalisation och söktråd på egen fastighet från tomtgräns till huskropp. Material som Kanalisation och söktråd tillhandahålls av Staffanstorps Fibernät AB.
  • Håltagning i fasad.

Målsättningen är att av oss anlitad entreprenör för utförande av grävningen/fiberdragning i området kommer att kunna erbjuda samtliga villaägare ett konkurrenskraftigt pris för tjänsten ovan med möjligheter för rotavdrag. Vill man kan man dock utföra detta i egen regi efter våra anvisningar.

Vad är då ett område?

Vi kommer att dela in Staffanstorps och Hjärups tätort i områden på ca 100 hushåll per område, med hänsyn till villaföreningar, antennföreningar, samfälligheter m.m.

När det gäller landsbygden har vi ansökt om bidrag för att kunna bygga ut fibernät till landsbygden, en stödansökan är inskickad till länsstyrelsen där vi inväntar svar.

Vad gör vi idag?

- Organisationsuppbyggnad av Staffanstops Fibernät AB

- Genomför upphandling av entreprenörer som kommer gräva, förlägga och installera öppet stadsnät.

- Utreder och genomför utbyggnad av teknikutrymmen i kommunala fastigheter.

- Grävs det någonstans i kommunen är vi med och förbereder utbredningen av fibernätet genom nedläggning av rör i marken. Staffanstorps Fibernät AB har ett nära samarbete med Tekniska enheten på Staffanstorps kommun.

- Samarbetar med vår kommunikationsoperatör, Open Universe, som kommer tillhandahålla tjänsteleverantörer som i sin tur erbjuder tjänster i det öppna stadsnätet.

- Uppbyggnad av en hemsida där man kommer att kunna se alla tjänsteleverantörers tjänster och utbud. Där kommer även så småningom bli vanliga frågor och svar angående fibernätet.

- Tar fram underlag för marknadsföring och information till kunder.

Var kommer vi att börja?

Vi har valt två pilotprojekt, ett i Staffanstorp och ett i Hjärup, där kommunen har för avsikt att asfaltera om sina gator. Förutsättningen för att få börja är som sagt en anslutningsgrad på 60%. Berörda gator för fiberutbyggnad är enligt nedan:

Staffanstorp: Ouvertyrvägen, Finalvägen, Sonatvägen, Kvartettvägen och Konsertvägen.

Hjärup: Hjärupsgården, G:a Lommavägen, Ängslyckevägen, Hjärupskroken, Vanningastigen och Gårdsallén.

Prioriteringen på fortsatta områden kommer att utgå från anslutningsgraden. När vi har kommit upp till 60% i ett område kan vi börja projektera.

Företag och flerfamiljshus håller vi fortfarande på att räkna på och ta fram avtal med kommunikationsoperatören.

Hoppas att ni har förståelse för att detta är under uppbyggnad. Staffanstorps Fibernät AB:s ambition är att göra det så bra och fördelaktigt som möjligt för Er som blivande kunder i det öppna stadsnätet i Staffanstorp.

Samråd kring ändring av detaljplan

$
0
0

Under perioden 2013-05-06 — 2013-06-06 pågår samråd kring ändring av detaljplan för Stanstorp 9:1 – Gamla Brandstationen.

Planens syfte är att ändra markanvändningen från allmänt ändamål till bostad, kontor och centrumverksamhet. Detta för att möjliggöra för andra verksamheter än statliga och kommunala (allmänt ändamål) inom planområdet.

Läs mer om det här

Nya dagvattenpumpstationen vid Gullåkraverket

$
0
0

dagvattenpumpstationen, bild 7

Som vi tidigare lovat fortsätter vi fotodokumentationen av dagvattenpumpstationen vid Gullåkraverket.

Du kan jämföra bilderna ovan genom att dra i handtaget. Du kan också
visa en större bild

Mer information om nya dagvattenpumpstationen finns också att läsa om i tidigare inlägg.

Nya dagvattenpumpstationen,bild 8

Nya dagvattenpumpstationen, bild 9

Samråd och utställning av detaljplaner

$
0
0

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2013-04-24 att låta ställa ut förslag till detaljplan för Stora Uppåkra 2:14 m fl, Pihlängen, samt att låta sända ut förslag till detaljplan för Myllan karaktärsområde, Vallby 10:9 på samråd. Utställningen respektive samrådet pågår 2013-05-06 — 2013-06-06.

Under utställnings- respektive samrådstiden kan den som vill sända in synpunkter på förslagen till Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, Staffanstorps kommun, 245 80 Staffanstorp, eller till stadsbyggnad@staffanstorp.se.

Läs mer om förslaget till detaljplan för Stora Uppåkra 2:14 m fl, Pihlängen

Läs mer om förslaget till detaljplan för Myllan karaktärsområde, Vallby 10:9

Vikhems fyra byggherrar: – Därför jobbar vi gärna med Staffanstorps kommun

$
0
0

Veidekke Bostad Region Skåne

Peter Hedegaard, affärsutvecklare

 Varför är Staffanstorps kommun attraktivt för er att vara verksamma i?

 Vi är aktiva i Lund, Malmö och i de västra delarna av Skåne. Staffanstorp är en naturlig del av detta område och anknyter väldigt väl till Malmö och Lund. Vi ser att många väljer att flytta till er kommun från Lund och Malmö, både nyinflyttare och hemvändare som flyttat ut för till exempel studier och nu bildar familj och återvänder. Ett annat skäl är att Staffanstorp är en väldigt expansiv ung kommun med goda framtidsutsikter och ambitiösa politiker och tjänstemän som verkligen vill utveckla kommunen. Vi har ett bra samarbete med kommunen även i ett annat projekt under planläggning i Kyrkheddinge

Vad gör Vikhem särskilt spännande?

 Vikhem ligger bra till i Staffanstorp nära vägarna 11 mot Malmö och 108 mot Lund. Utbyggnaden sker naturligt. Här finns idag befintlig småhusbebyggelse att ansluta den nya bebyggelsen till. Området är genomtänkt och är planerat för såväl småhus som radhus av stadskaraktär med inslag av huvudgator. Vikhem blir ett litet samhälle i samhället.

Vilken typ av hus ska ditt företag uppföra i Vikhem?

 Vi vill skapa en prisvärd och attraktiv produkt för barnfamiljen med 20 – 25 stadsradhus. Vi lyssnar aktivt in våra kunders önskemål kring utformningen av bostaden med allt från möjlighet till egen prägel på bostaden, som bra förvaringslösningar och uppsikt över barnens lek i trädgården.

Tillsammans med kommunen har vi även arbetat fram ett koncept för hur radhusen ska få optimala förutsättningar för en solbelyst trädgård.

Haaks Stenhus, Per Haak AB

Lars Albing, projektledare

Varför är Staffanstorps kommun attraktivt för er att vara verksam i?

 I ett vidare regionalt perspektiv ligger Staffanstorp väldigt strategiskt mitt mellan Malmö och Lund. Ni har på ett väldigt metodiskt, målmedvetet och konstruktivt sätt utvecklat er kommun till att bli en viktig del av den här regionen som kan erbjuda bostäder för folk som jobbar i antingen Malmö eller Lund. Starten på allvar togs när ni gjorde den stora omdaningen av centrum som följdes upp med den bomässa ni hade 1997, där vi på Haaks Stenhus var representerat i ett projekt med generationsboende.

Detta sammantaget har gjort att Staffanstorp alltid varit intressant för Haaks Stenhus. Vi tror på en positiv utveckling för kommunen och också för oss byggherrar som kan skapa attraktiva bostäder hos er.

Vad gör Vikhem särskilt spännande?

 Staffanstorp växer organiskt både österut och söderut. Vikhem ligger strategiskt i förhållande till centrum och väg 11. Vi tror att området blir intressant också eftersom det på planeringsstadiet finns spårbunden kommunikation med Malmö och Lund. Plus att området delvis gränsar till den obebyggda åkermarken runt om, man får en känsla av att det är litet friare. Här planeras också för en ganska stor parkanläggning på en plats där det gjorts en arkeologisk utgrävning och som kan utvecklas på ett intressant sätt.

 Vilken typ av hus ska ditt företag uppföra i Vikhem?

 Vi ska uppföra 17 radhus och friliggande bostäder i ett samarbete med Metro arkitekter i Malmö, arkitekt Urban Skogmar. Sammantaget tror vi att Vikhem kan bli en stor succé och därför bygger vi både radhus, kedjehus och friliggande hus som vi tror ska bli attraktiva för presumtiva köpare framåt.

EkeforsHus AB

Mattias Nilsson, projektchef

Varför är Staffanstorps kommun attraktivt för er att vara verksamma i?

Vi ser kommunens närhet till Lund, Malmö och Köpenhamn som väldigt attraktivt och expansivt sett tror vi att allt det som håller på att hända i Lund med ESS och Max IV kommer att få en stor betydelse. Här ligger Staffanstorp väldigt bra till.

Sedan ser vi också att Staffanstorp, trots att vi har närheten till Lund och Malmö, ändå har allt det du behöver i form av affärer och kommunal service som till exempel dagis och skola. Du klarar dig bra i den mindre orten och du når de andra större orterna med lätthet när det behövs. Vi ser också, om man jämför Lund och Malmö, att det är ett prisläge i Staffanstorp som gör det ännu mer intressant att bo här. Det är kortfattat varför vi upplever Staffanstorp som intressant för oss att bygga i.

Vad gör Vikhem särskilt spännande?

Det är alltid spännande att vara med när det tas fram en helt ny stadsdel. Vi som husleverantör får vara med och skapa ett nytt bostadsområde i en ort. Det är alltid roligt att få vara med och skapa något nytt från ett helt vitt blad.

Vilken typ av hus ska ditt företag uppföra i Vikhem?

Vi ska uppföra både enplanshus och 1 1/2 -planshus, sammanlagt 14 friliggande bostäder.

Sverigehuset Göteborg

Anders Lundberg, VD

Varför är Staffanstorps kommun attraktivt för er att vara verksamma i?

Staffanstorp ligger i en spännande region där vi även är verksamma i Kävlinge och Helsingborg. Tittar man på läget just nu så händer det inte så mycket i vår bransch, men om vi ser långsiktigt så ligger ni i en spännande region, ett område med Malmö, Helsingborg och Lund där det händer mycket och sker en stor utveckling med en bra tillväxt, inte minst i Lund med dess stora framtidsinvesteringar ESS och Max IV.

Vad gör Vikhem särskilt spännande?

Vi tror väldigt mycket på den här typen av förortsområden, om man får säga så, där barnfamiljer kan pendla till jobbet. Vi bygger till en hyfsad prisbild för yngre människor som har möjlighet att röra sig och jobba i regionen. Det byggs mycket redan i regionen, inte minst i Malmö, men rätt så dyrt, vilket gör att alla inte har möjlighet. Vi tycker att detta är ett bra komplement för den här målgruppen. Det är så vi ser på regionen och Staffanstorp, en centralt placerad ort som har nära till mycket.

Vilken typ av hus ska ditt företag uppföra i Vikhem?

Vi ska bygga ett 15-tal stadsradhus utmed bygatan.

 

Text: Ivar Sjögren


Snart byggstart för Vikhem

$
0
0

Vikhem visionsbild

Inom kort börjar ett nytt mycket spännande bostadsområde växa fram i södra Staffanstorp – nämligen VikhemFörst ska en ny bygata och park anläggas, och därefter kan byggföretagen sätta spaden i jorden och inleda den första byggetappen.

- Vi befinner oss i ett intensivt skede med upphandling av allmän plats och försäljning av byggrätter, säger samhällsbyggnadsingenjör Joel Sandler på Staffanstorps kommun. Först ska en park och en ny gata anläggas. Sedan, om ungefär ett år, kan byggarna komma till och bostäderna börja byggas.

- Vi upplever en stor efterfrågan i Staffanstorp och även i kommunen i övrigt för den här typen av boende. Även om konjunkturen är sämre än när planeringen av området inleddes så är intresset stort för att flytta till Vikhem. Detaljplanen vann laga kraft i april, vilket innebär att alla förutsättningar finns, området är klart att bebyggas.

Vikhem får spännande bostäder av varierande karaktär i kombination med bygator, små torg, dammar och parker. Plats skapas även för att mindre butiker, kontor, kanske kafé och förskola ska kunna etableras.
Målet är en hållbar trädgårdsstad med lummig grönska och trädgårds- miljöer, spännande parker, men ändå en viss täthet, uppbyggt med tanke på rörelse och möten i en levande gatumiljö.

Trygg livsoas

Vikhem ska bli en trygg livsoas med hemmiljö och varierade boendeformer som tilltalar olika generationer.
Fyra byggföretag har fått uppdrag att bygga cirka 75 bostäder i området i den första etappen. Det blir friliggande villor, radhus och stadsradhus.
Nästa byggetapp består av 55 till 60 bostäder och planeras starta 2015. Sista etappen befinner sig ännu i sin linda, arbete pågår just nu med över- gripande utredningar.

De fyra byggföretagen har valts ut efter en tävling.
- Vi genomförde en markanvisningstävling i två omgångar. I den första år 2010 skickade fjorton intressenter in skisser och angav ungefärlig prisbild. Vi gjorde en komplettering förra året och då deltog sex företag.
- Syftet med flera byggföretag är att skapa variation. De erbjuder olika slags produkter och skapar delområden av olika karaktär, säger Joel Sandler. Bygatan blir mera stadsmässig, ett område får glesare karaktär med friliggande villor, ett blir mera blandat med radhus, kedjehus och mindre flerbostadshus.

- Tanken är att byggföretagen inte ska konkurrera med varandra. De erbjuder olika typer av boenden. Vi har skapat en samverkansgrupp som diskuterar gemensamma frågeställningar, hur vi ska hitta samordningsvinster som till exempel gemensam marknadsföring.

Knyta an till byggtraditioner

Vikhemsvägen är idag en smal grusväg som ska byggas om till bygata med ny bebyggelse på båda sidor. Den nya bebyggelsen ska knyta an till den sydvästskånska byggnadstraditionen på landsbygden.

Vikhemsvägen ska asfalteras och en kombinerad gång- och cykelväg anläggas längs den östra sidan. Mellan gatan och gång-och cykelvägen anläggs ett grönt stråk med bland annat trädplantering.

Även tomtmark för sex fribyggarvillor har avsatts och man har gått ut med förfrågan till de främsta i tomtkön.

Torg och parker

Kommunen satsar stora resurser på de allmänna ytorna. Det ska finnas tre torgplatser i den nya etappen, miljöer som inbjuder till möten med möjlighet för verksamheter att växa fram.
- Verksamheter är ingenting vi ställer krav på idag, men när området är etablerat kanske det finns ett underlag och då ska inte utformningen sätta hinder i vägen, säger Joel Sandler.

Flera parker ska anläggas inom Vikhemsområdet. Vattenparken ska ligga utmed Kronoslättsvägen som en del av Vikhems rekreationsområde, Hagalidsparken anläggs öster om Staffansvallen och Fornlämningsparken anläggs i sydost. Stadsdelen ska integreras väl med Staffansvallen och med skolorna och med nya Hagalids park. 

Dammar, broar, soldäck och motionsstråk

Tre dammar ska anläggas som dagvattenmagasin för området. Dammarna ska få en organisk form som återkommer i bullervallen mot Kronoslättsvägen och i motionsslingan som ska löpa genom parken.

Vid två av dammarna, som alla har en permanent vattenyta, blir det generösa soldäck med fåtöljer i spanläge.
Det ska bli broar, cykelvägar och motionsstråk med fina möjligheter till hundpromenader.
Tanken är att bygga upp en hållbar struktur som ger möjlighet till ett tryggt och bra liv vad gäller bostad, rekreation och socialt umgänge. Inte bara villagator, utan ett område med verksamheter, en allmän plats som är meningsfull och kan underlätta för möten mellan människor.
De fyra byggföretagen kommer att visa upp sina bostäder på en gemensam webbsida och även så småningom uppföra särskilda visningshus.

Text: Ivar Sjögren

Hyr en kolonilott

$
0
0

Illustration av koloniområdet baserad på C Stad och landskaps ritning. Illustration: Anna Fogelberg

Du som gillar nybyggaranda och granngemenskap och känner vårkänslorna spira – men kanske bor i lägenhet eller radhus utan trädgård: Se hit! Det finns kolonilotter kvar att hyra i det nya området vid Hagalid.

Sugen på att odla grönsaker och kryddväxter nu när våren tittar fram?

Varför inte skaffa en liten kolonilott att mysa i under vårar och somrar.

- Det finns några lediga kolonilotter kvar i det nya området vid Hagalid. Vi ser fram emot att höra från ytterligare några nya kolonister med nya trevliga idéer, säger Carin Nilsson, exploateringsingenjör på Staffanstorps kommun.

Totalt fördelas 29 nya kolonilotter. Kolonisterna från det gamla området vid Annero har haft förtur och ett tiotal har valt att följa med.

En grupp nya kolonister har också anmält sig och kvar finns nu ett mindre antal lotter som förhoppningsvis ska hyras ut under våren. Kolonierna finns i storlekar från 100 kvm till 300 kvm. På området finns även en större samlingsplats med toalett, förråd och möjlighet till exempel till gemensamt midsommarfirande.

Kostnadsfri proffshjälp

Annika Rehwin, entusiastisk kolonist, prisbelönad trädgårdsexpert och lärare på Hvilan Utbildning, har av Staffanstorps kommun fått en kolonilott inom området där hon ska fungera som idégivare och hjälpa till med praktiska saker under koloniområdets uppbyggnad. Hon står till förfogande med kostnadsfria råd och inspiration.

- Annika Rehwin har fått i uppdrag att sätta en stuga på tomten, odla upp en kolonilott och vara tillgänglig för andra kolonister med inspiration och goda råd kostnadsfritt, t ex tips om inköp av växter, säger Carin Nilsson.

En annan inspirationskälla är trädgårdsanläggare Jessica Jonsson med företaget Trädgårdsmyran. Hon har också en egen kolonilott inom området och ställer upp med goda råd. Hon kan också hyra ut specialmaskiner till kolonister i nybyggartagen.

Årsmöte

De som redan bokat sina lotter har kallats till ett årsmöte i caféterian i Rådhuset som var måndagen den 6 maj kl 18.

- Vi går så sakteliga framåt, säger Carin Nilsson. En interimsstyrelse finns redan som nu kallar alla som har kolonilotter eller har bokat sig, att komma och bilda en ordinarie styrelse för Hagalids koloniförening.

- Den nya koloniföreningen kommer att arrendera området av kommunen från den 1 juli och om intresset för kolonier blir stort i framtiden, kan området byggas ut med en andra och lika stor etapp.

Kolonierna ligger öster om Staffansvallen, längs cykelvägen mot Grevie och Beden. Runt området ska de kommande åren utvecklas ett skogslikt rekreationsområde.

Intresserad av en kolonilott?

Fram till 30 juni kan du, som vill veta mer om hur man hyr en kolonilott, kontakta Carin Nilsson på Staffanstorps kommun 046-25 14 39

Text: Ivar Sjögren

Biltvätt på gatan, en miljöbov

$
0
0

Bil i biltvätt

Gör ett bra miljöval, tvätta inte bilen på gatan. Biltvätt på gatan och på garageuppfarter är ett miljöproblem. Miljöenheten uppmanar alla att tvätta bilen i tvättanläggning, automatisk eller gör-det-själv, med rening av det smutsiga tvättvattnet innan det leds via spillvattennätet till reningsverket.

- Det finns inget uttryckligt förbud mot att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten, säger miljöinspektör Göran Eriksson. Miljöbalkens regler gäller dock även denna typ av verksamhet: Den som ska utföra någon form av åtgärd, till exempel tvätta bilen, ska göra detta på en plats som är lämplig och inte medför några olägenheter för människor eller miljön. Kraven gäller även privatpersoner.

Dessutom gäller det att välja den mest miljövänliga kemiska produkten, som påverkar miljön minst. Men det är inte bara kemikalierna som är ett miljöproblem. Tvätten löser upp partiklar, olja och tungmetaller från bilen som i de flesta fall rinner via öppna diken eller dagvattennätet där rening saknas. Det blir en lokal miljöpåverkan där vattnet och livet längre ner i vattendrag, sjöar och hav kan påverkas negativt.

Genom att inte tvätta bilen på gatan gör man ett bra miljöval som kan vara en lika viktig miljöinsats som att sortera sopor eller spara energi.

Har ni frågor, kontakta gärna miljöenheten på Staffanstorps kommun 046-25 11 00.

Vattenavstängning i Staffanstorp

$
0
0

Vattenstänk Foto:chen flicr.com

Onsdagen den 22 maj kommer vattnet att stängas på Ringdansvägen och Hambovägen. På grund av reparationsarbete på vattenledningsnätet stängs vattnet av klockan 8 till klockan 18.

Vatten finns att hämta vid en brandpost på Långdansvägen 1.

Berörda fastigheter är informerade via brev.

När vattnet släpps på igen
Det kan finnas luft i ledningarna efter avstängningen. Därför råder vi er att öppna kranen försiktigt. Det kan även förekomma brunt vatten. Låt vattnet rinna länge före användning. Vattnet är inte farligt att dricka. Spola också länge före tvätt av ljusa kläder.

Har ni frågor hör av er till PEAB Sverige AB.
Anders Håkansson 0733-37 63 84.

Vattenavstängning i Djurslöv och Särslöv

$
0
0

Bringare med isvatten Foto Lars Owesson Sydvatten

Måndagen den 27 maj kommer vattnet att stängas i Djurslöv och Särslöv söder om järnvägen. På grund av arbete med omkoppling av vattenledningar stängs vattnet av klockan 8 till klockan 16.

Vatten finns att hämta vid på Särslövs byaväg 36. Om ni har möjlighet ber vi er att tappa upp vatten innan avstängningen.

Berörda fastigheter är informerade via brev.

När vattnet släpps på igen
Det kan finnas luft i ledningarna efter avstängningen. Därför råder vi er att öppna kranen försiktigt. Det kan även förekomma brunt vatten. Låt vattnet rinna länge före användning. Vattnet är inte farligt att dricka. Spola också länge före tvätt av ljusa kläder.

Arbetet utförs i samarbete med BCA Entreprenad AB och Sydvatten.

Har ni frågor hör av er till Christer Kristersson 070-851 31 52 eller
Krister Arvidsson 073-041 44 07

Viewing all 302 articles
Browse latest View live